Mijn hele werkzame leven is verbonden aan het onderwijs.
Ik groeide van leerkracht door naar adjunct-directeur en later naar directeur van een basisschool.
Na een uitstapje als schoolleider in het VO keerde ik terug naar mijn roots en ging weer op een basisschool werken als directeur. Ambitie om meer te worden dan dat in het onderwijs heb ik niet meer. Maar toch wilde ik meer kunnen betekenen.
Omdat ik (dankzij mijn beroep) makkelijk praat, erg houd van creatief schrijven en mijn eigen trouwceremonie veel leuker had gekund, besloot ik me in te schrijven als zelfstandig trouwambtenaar.
We leren elkaar eerst kennen en gaan pas samen aan de slag als we een klik met elkaar hebben.
Ik stuur je een vragenlijst die je onafhankelijk van je partner invult en eentje die je samen bespreekt.
Op basis van die vragen starten we het gesprek.
Hoe een ceremonie verloopt hangt helemaal van jullie af. Willen jullie zelf een trouwbelofte voorbereiden? Hebben jullie specifieke wensen voor de inhoud of vorm van de trouwspeech? Vraagt de locatie nog een specifieke aanpassing?
Samen kijken we naar alle aspecten en komen tot een invulling van de dag zoals jullie die voor ogen hebben. .
Een perfecte ceremonie is alleen perfect als jullie het zo ervaren.
Er zijn wel een paar elementen die daar aan kunnen bijdragen.
Zo vind ik het erg leuk om familieleden van jullie te spreken om nog wat meer informatie over jullie te krijgen, naast natuurlijk wat jullie me zelf vertellen via de gesprekken en vragenlijsten.
Ik probeer de speech op jullie af te stemmen en er een aantal leuke, grappige of ontroerende fragmenten uit jullie leven in te verwerken.
Boven alles is een ceremonie het vieren van de liefde tussen twee mensen.
HOE GAAT HET VERDER?
Inmiddels heb ik jullie trouwkaart gehad en begint mijn voorbereiding. Met al jullie informatie en die van jullie dierbaren begint er een rode draad in mijn hoofd te komen en begint de toespraak vorm te krijgen. Ik wacht op de benoeming van de gemeente om jullie in de echt te mogen verbinden. Jullie hebben deze zelf eerder al aangevraagd met mijn legitimatiebewijs, de benoeming en de beëdiging, zodat de gemeente mij kan controleren of ik echt jullie huwelijk mag voltrekken.
Met de benoeming van BABS voor één dag in de gemeente waar jullie gaan trouwen, krijg ik instructies, bijvoorbeeld of ik een gemeentelijke toga moet dragen, waar ik die op moet halen en of ik de trouwakte gelijk mee krijg en of er een trouwboekje getekend moet worden. Ik krijg ook alle formele informatie over jullie en jullie getuigen en ik hoor of er ondersteuning komt van een gemeentelijke bode. Dat is altijd handig bij het goed en veilig verlopen van een ceremonie, iets waar de trouwambtenaar namens de gemeente toch verantwoordelijk voor is. De bode is een extra service van de gemeente en een fijne assistent voor de BABS. Want een goede bode helpt en ondersteunt bij het tekenen van de officiële akte en zorgt dat de muziek op het juiste moment uit de luidsprekers komt. Is er geen bode, dan neemt iemand van de locatie deze taken meestal op zich.